You are currently viewing Любовни стереотипи

Любовни стереотипи

Любовта е безспорно една от най-популярните теми в нашето общество. Почти всеки човек иска да разбере дали ще намери истинската любов. Ако я открие обикновено се очаква, че те ще заживеят заедно весели и щастливи до края на дните си. Тези желания обаче няма как да се осъществят, ако следваме сбъркани модели, наложени от обществото. В следващите редове ще ви разкажа за любовните стереотипи на база мое мнение и опит. Всички търсим любов, но тя не е това, което виждаме във филмите и сериалите, а нещо далеч по-истинско и специално.

  1. Ще ви обичат дори да не обичате себе си

Ако един човек не се научи да работи първо над себе си, то ще му бъде по-трудно да бъде във връзка. Не искам обаче това да кара някого да се почувства зле и да си мисли: „Но по този начин може да остана сам и никога да не открия любовта.” Независимо как се чувстваме ние заслужаваме да бъдем обичани и подкрепяни. Може да има дни, в които да не се чувстваме добре, затова е важно да се научим да се обичаме и в трудните моменти.

Но на първо място трябва да се погрижим за себе си, защото доста хора, заради желанието да са с някого, загубват идентичността си и пренебрегват желанията си. Как ще имаме капацитета да изберем правилния човек за нас, ако ние не сме открили собствените си цели, желания и ценности? Всичко е преходно само ние прекарваме най-много време със себе си. Нека се постараем да ни е приятно.

Освен това да очакваме някой да дойде да запълни празнината вътре в нас, вместо ние самите да го направим, е нереалистично желание. На хората им е трудно да се погрижат за своите празнини. Можем само да се подкрепяме през нашите пътища, но не и да разменим товарите си.

Разбира се, не е добре да изпадаме в крайности и да си мислим, че само и единствено, когато заобичаме себе си, бихме могли да сме във връзка. Човек се учи на това чрез взаимоотношенията с другите, но е важно все пак да сме осъзнати за нашите проблеми. 

2.“The One”

Може би една от най-често употребяваните думи в ежедневието ни е тази. Много често хората прекарват цял живот в търсене на любовта, която се надяват да е перфектна. А перфектното не съществува в нашия свят, защото в него няма любов. Да се приемем такива, каквито сме, е любов. Връзките се изграждат с промяна и търпение от двете страни. Едва ли ще се появи някой, с когото автоматично си кликваме и така заживяваме безгрижно до края на живота си. Винаги ще има трудни моменти, от които само може да се учим. Във филмите почти винаги историята свършва дотам, че двойката се събира и заживява щастливо. Не се показва обаче трудностите във връзката и как са преодолени. 

Трайните взаимоотношения са тези, в които и двете страни са готови да работят върху себе си и върху общите проблеми, така че да израстват заедно. Иначе просто съществуваме и оцеляваме заедно. Това не е любов, а примитивност. Ако един човек не е готов да работи върху себе си или ако има проблем във връзката, срещу който не се взима решение, отношенията в повечето случаи е добре да приключат. Колкото и подходящ да ви се струва определен човек за нас, в момента, в който започваме да усещаме, че нещата не вървят напред е добре да изберем себе си и да продължим напред.

(Повече може да прочете и в този пост на Ванеса Виденова https://www.facebook.com/photo/?fbid=102224431580 00954&set=a.10201841620495392 )

3.The bad boy

Филмите със сюжет от типа „момичето се влюбва в лошо момче, момчето се променя заради нея и я обича безусловно” са тези, по които младите винаги полудяват. В един момент очакваме това да се случи и в нашия живот, защото е интригуващо. Забравяме обаче, че насилникът си е насилник. Едно лошо момче може да се влюби в нас, да се държи прекрасно, но ако в същото време се държи ужасно с другите хора около себе си, може да очакваме скоро същото отношение и към нас, когато вече искрата е загубила блясъка си. Освен това не мисля, че един осъзнат и добър човек би търпял гаджето му да се държи грубо и арогантно с когото и да е било. Важно е човека до нас да е способен да взима правилни решения, чрез които не се нараняват други хора, защото той ще играе ролята на доброто момче пред нас временно, но ако няма сили да се промени изцяло, да обърне ролите е въпрос на време.

4. Любовта ще те направи по-щастлив

Това как виждаме света: като светъл или мрачен, като хубав или лош, като прекрасен или ужасен, зависи само от вътрешната ни нагласа. Вероятно няма да се появи автоматично един човек, в който ще се влюбим лудо и така светът ще започне да ни се вижда невероятен. Може да се случи, но ще продължи за кратко и след това просто пак ще се върнем към мрачното си настроение, освен ако не сме променили възприятията си. Щастието е нещо, което не се постига чрез външни фактори. То съществува във всеки един от нас, просто понякога ни е трудно да го видим. Затова нека погледнем навътре, за да се появи и навън, а не обратното.

Любовта е всеобхватна. Може да я открием не само в партньора си, но и в работата, която вършим, в домашния си любимец, в приятелите си, в някой непознат, на когото да помогнем на улицата, в природата, в самите нас. Любовта не е вкопчване, привързване, зависимост.

Никога не се примирявайте с по-малко отколкото заслужавате. Изисквайте за себе си здрава, истинска и просперираща връзка. Не с лоши момчета, не с принца на бял кон, не с фантазии, а с истински, добър човек, който ще ви бъде опора и подкрепа. Преди това не забравяйте да изградите същата връзка и със себе си. Тогава наистина ще усетите любовта, такава каквато е.

По темата за любовта препоръчвам и книгите на Хули Леонис – „Очевидната скрита истина за любовта“, „Очевидната скрита истина за емоциите“ и „Очевидната скрита истина за секса“.

Текст – Ася Стефанова

Редакция – Ася Стефанова и Цветелина Михайлова

Вашият коментар