You are currently viewing Любовни стереотипи

Любовни стереотипи

Любовни стереотипи

Любовта е безспорно една от най-популярните теми в нашето общество. Почти всеки иска да знае дали ще намери истинската си любов, която ще му донесе щастие, а след като го открие желанието е да заживеят заедно весели и щастливи до края на дните си. Толкова много грешки има в това изречение, че се чудя от къде да започна. В следващите редове ще ви разкажа малко за любовните стереотипи на база чисто мое мнение и опит, който мога да кажа, че имам относно любовта. Ще ви спомена някои любовни клишета, в които хората според мен сляпо и нереалистично вярват. Надявам се да са полезни. 

  • Ако не обичате себе си, ще се появи перфектният човек, който да ви обича такива, каквито сте и тогава и вие ще се заобичате

Каквото мнение имаме вие за вас самите, същото имат и хората за вас. Не е възможно да нямате способността да обичате себе си, а в същото време да можете да давате любов на другите. Ако един човек не се научи да работи над себе си първо, да преодолее блокажите и травмите, да се грижи за себе си, то ще му бъде по-трудно да бъде във връзка. Не искам обаче това да кара някого да се почувства зле и да си мисли: „Но така може да остана сам и никога да не открия любовта. ” Независимо как се чувствате вие заслужавате да бъдете обичани и подкрепяни. Никой няма как да обича себе си на 100% абсолютно всеки ден, тъй като не винаги сме в най-щастливото си и удовлетворено състояние. Обаче е важно независимо с кого сме, да слагаме себе си на първо място. Да се погрижим за себе си, така че да можем да се погрижим за другите след това. Казвам го, защото някои, заради желанието да са с някого, загубват себе си, идентичността си и желанията си. Всичко е преходно, а само вие прекарвате се със себе си най-много време. Постарайте се да ви е приятно. 

Да очаквате някой да дойде да запълни празнината вътре във вас, вместо вие самите да го направим, е нереалистично желание. На хората им е трудно да се погрижат за своите празнини, затова е невъзможно да носят и чужди. Можете само да се подкрепяте през вашия път, но не и да размените товарите си. 

  • “The One”

Може би една от най-често употребяваните фрази в историята на човечеството е тази. Много често хората прекарват цял живот в търсене на любовта, която по някакви стечения на обстоятелствата се надяват да е перфектна, а всъщност почти всички да си представяме просто перфектната версия на нас самите. Виждате ли къде е парадокса в това? Тъй като нямате сили да промените виждането си към самите вас, очаквате, че срещайки човек приличащ на вас и обичайки го, така автоматично ще заобичате и себе си. Това е бягане от отговорността да вземете живота си в ръце, така че да го промените и да се чувствате добре. 

Освен това по мое мнение ние срещаме различни хора, от които научаваме нови неща. Ако някой е успял заедно да израства години наред с един човек, без да изгубят любовта си, то това е прекрасно. Но това не значи, че съществува The One. Връзките се изграждат с промяна и търпение от двете страни. Няма да се появи някой, с когото автоматично си кликвате и така живеете безгрижно до края на живота си. Винаги ще има трудни моменти, от които само може да се учите. Във филмите почти винаги историята свършва до там, че двойката се събира и заживяват щастливо. Не се показва обаче трудностите във връзката, които се появяват след това и как са преодолени. 

Любовта е всеобхватна. Хора, които от години за женени биха могли да се влюбят отново, което автоматично не значи изневяра, защото все пак сме хора, изпитваме привързаност и чувства. Разбира се, че може би повечето от хората намират един човек, с когото се свързват и решават да създадат семейство, но това не означава, че винаги ще бъдат лудо влюбени, защото понякога се появят и проблемите, върху които е нужно колективно да се работи. Когато се вижда, че върху  проблемите няма как да се работи, тъй като една от страните не желае да разрешава конфликта, то тогава може да се достигне до токсична връзка, в която никой не бива да остава. Не мислете, че ако сте намерили правилния човек то винаги трябва да останете с него на всяка цена. Ако той ви малтретира, не ви уважава или връзката не върви на никъде, то е време да си тръгнете, независимо от последиците. 

  • The bad boy

Филмите със сюжет от типа „момиче се влюбва в лошо момче, момчето се променя заради нея и я обича безусловно” са тези, по които младите винаги полудяват. В един момент очакват това да се случи и в техния живот, защото е интересно и интригуващо. Нека спомена нещо: Насилникът си е насилник. Едно лошо момче може да се влюби във вас, да се държи прекрасно, но ако в същото време се държи ужасно с другите хора около себе си, очаквайте скоро същото отношение и към вас, когато вече искрата между вас е загубила блясъка си.  Освен това не мисля, че един осъзнат и добър човек би търпял гаджето му да се държи грубо и арогантно с когото и да е било, а в същото време с вас да е като ангел. Важно е човека до вас да е способен да взима правилни решения, чрез които не се нараняват други хора, защото той ще играе ролята на доброто момче през вас временно, но ако няма сили да се промени изцяло, да обърне ролите е само въпрос на време. 

  • Любовта ще те направи по-щастлив

Това как виждате света: като светъл или мрачен, като хубав или лош, като прекрасен или ужасен, зависи само от вътрешната ви нагласа. Вероятно няма да се появи автоматично един човек, в който лудо ще се влюбите и така светът ще започне да ви се вижда страхотен. Може да се случи, но ще продължи за кратко и след това просто пак ще се върнете към мрачното си настроение, освен ако не сте променили възприятията си. Щастието е нещо, което не се постига чрез външни фактори. То съществува във всеки един от нас, просто понякога ни е трудно да го видим. Затова нека погледнем навътре, за да се появи и навън. Не обратното. 

Никога не се примирявайте с по-малко отколкото заслужавате. Изисквайте за себе си здрава, истинска и просперираща връзка. Не с лоши момчета, не с принца на бял кон, не с фантазии, а с истински, добър човек, който ще ви бъде опора и подкрепа. Преди това не забравяйте да изградите същата връзка и със себе си. Тогава наистина ще усетите любовта, такава каквато е. 

Вашият коментар