You are currently viewing Венера по стихии – какво трябва да знаем?

Венера по стихии – какво трябва да знаем?

Значението на Венера:

Какво ме кара да се чувствам добре? 

Какво ценя? Какво е важно за мен? 

Какво за мен е красотата? Как се обличам? 

Какви характеристика и качества има вътрешната ми жена? 

Как се отнасям към партньора си? Какво е важно за мен в партньорските взаимоотношения? 

Какви очаквания имам към партньора? 

Венера в огнени знаци

Хората с Венера в огнен знак за мен имат едно доста субективно възприятие за света. Те си взаимодействат с партньор, с цел да се изявят и покажат. Такива хора много често очакват от партньорите им да са подчинени. С такава позиция, може да държат човека до себе си умишлено на по-ниско ниво от тях и ако партньорът също започне да се издига, се гневят и опитват да го накарат да се върне в старото си, смачкано състояние. Обичат да доминират, смятат, че са центърът на света и всичко се върти около тях, което е доста неудобна позиция за Венера, която по принцип отговаря за връзките, любовта и взаимодействието. Такива хора са изключително независими, затова и в партньорствата им е трудно, тъй като да си взаимодействат означава да са зависими от някой друг.  Страхуват се, че ако си взаимодействат, някой ще им отнеме идентичността, а те не знаят какво да правят без своята идентичност! По-конкретно, Венера в Овен се страхува, че ще ѝ отнемат ролята на водач, Венера в Лъв, че тя няма вече да е центърът на света, Венера в Стрелец, че ще ѝ отнемат смисъла в живота, затова и са готови да пазят, това, което по принцип ценят, на всяка цена! 

За да могат да запазят тази идентичност жива много държат на свободата. Често си мислят, че в партньорство може да загубят себе си. От една страна, точно тази силна идея за идентичност им помага да са добри лидери, изявяващи се личности, да са силни, смели и способни, но, от друга страна, за да израстваме и еволюираме, е нужно да си взаимодействаме с другите. Тоест, ако огнена Венера не приеме и от обратната полярност (въздуха), то би била “като кон с капаци” – знае си своето и не отстъпва. Имат нужда да се научат от въздуха на това, че съществуват и други реалности освен техните и да осъзнаят, че чрез взаимодействието могат да опознаят себе си много по-добре и така ще могат да се видят обективно вместо субективно, както по принцип виждат себе си и света.

Друго, което е важно да осъзнаят, е, че когато искат да доминират и мачкат другите, те самите най-вероятно се чувстват изключително смачкани и невзрачни, така че задачата на хора с такава Венера е да я издигнат във високото ѝ проявление – да приемат себе си и своята идентичност като част от колектив и общество. Тогава ще имат здравословни граници, самочувствие, увереност и в партньорските си отношения ще са изключително топли, щедри, даващи, зареждащи. Около човек с огнена Венера наистина би могъл да се чувстваш жив. Те ще изразяват любовта си видно, страстно, с големи жестове и много любов. 

Те ценят смелостта, активността, изразяването, вярата, целенасочеността. Красиви за тях са тези, които са смели, активни, борбени, които не се отказват лесно и вървят стремглаво напред.

Обличат се в дрехи, които казват “вижте ме”. Могат да са провокативни с облеклото си отново с цел да привлекат внимание.

Огнените Венери носят много живот със себе си, но рядко носят мекота, лекота и устойчивост.

Венера във водните знаци 

Венера във водни знаци в ниско проявление може да даде ниско проявление на женската енергия – манипулации, лъжи, измами, илюзии, пренаситени емоции. 

Те вярват в убеждението, че има една единствена любов, че съществува нещо като “the one” (единственият). Чувала съм хора с водна Венера да казват: “Не мога да си представя, че ще обичам един човек по равно както всички други (какъвто по принцип е реалният принцип – всички сме едно)” или “Той/Тя е толкова специална, сигурно срещнах любовта на живота си” и т.н. (макар често да са в токсични връзки и във всяка една следваща вярват, че това е човекът), но защо? Тъй като водните знаци имат най-голяма склонност да изпадат в ролята на жертва, когато си взаимодействат с партньор, те са малко като удавник за сламка – очакват този човек да им удовлетворява нуждите. Искат партньора им да бъде опора, да им помага, да се грижи за тях, но тъй като ценят много мекота, емоционалната дълбочина, любовта, те започват да се дразнят, че партньорът им е само сух и студен, (ако партньорът има повече присъствие на другите стихии в картата си) но това се случва, за да намерят баланса, осъзнавайки, че животът им не може да бъде изграден само от турболетни и дълбоки емоционални състояния. Всеки би се самоубил, ако в живота имаше само това!

За тях човекът е красив, когато проявява уязвимост, когато е нежен, благ, мек, емоционален. Огнените и водните Венери имат способност да проявяват лично отношение. Водните Венери винаги ще те подтикват да си изразяваш чувствата, да си позволяваш емоционалност – нещо, което те самите много ценят. Тъй като те много често много дълбоко преживяват нещата, винаги ще те разберат, когато ти искаш да споделиш нещо дълбоко с тях – ще те оставят да изразиш емоциите си пред тях независимо какви са те.

Те се обличат в меки, широки дрехи, в които да се чувстват комфортно. В тези широки дрехи изглеждат така, сякаш искат да се скрият и да потънат в тях. 

Това, от което много силно имат нужда (и понякога го проектират към партньора) е емоционална дълбочина. Искат да усещат човека до себе си, да го докосват. Много харесват идеята за сливане с нещо, затова и са толкова влюбчиви. 

Водните Венера носят много мекота със себе си, но рядко носят жизненост, лекота и стабилност. 

Венера във въздушни знаци 

В ниско проявление около хора с Венера във въздушен знак, имаш усещането, че говориш с робот. При тях няма дълбока емоционалност, няма силни емоции, които да изразяват, няма силна страст и огън, няма стабилност и устойчивост. Винаги ще ти дадат логично обяснение, но няма да те разберат емоционално. Някои може да кажат, че зад привидното “роботско” излъчване стоят дълбоки емоции, но според мен това не е вярно, тъй като се обезсмисля ролята на въздуха като стихия. Въздухът не е създаден, за да бъде емоционален, тъй като тогава той губи качеството си на обективност. 

За въздушните Венери обикновено се носи “лоша” слава, заради тяхната непредвидимост. В нито един момент не знаеш накъде ще си отместят погледа (Близнаци си местят погледа от една гледна точка до друга гледна точка, Везни от една страна на везната, до другата, Водолей от едно изследване, до друго изследване), затова и има едно опасение при хората, които са с тях, че може да им изневерят. Но изневярата може да бъде осъществена и от другите стихии просто всяка ще го направи от различен мотив. Водните ще изневерят, ако не намират емоционално удовлетворение, огнените, ако им се застрашава свободата, земните по-трудно биха изневерили просто защото си държат на установеното, но при тях може да се получи така, че в един момент сами не издържат да живеят в собствените си рамки и затова да прибегнат към изневяра. Всеки обаче изневеря не за да предаде отсрещния човек. Отсрещният човек може да го приеме като предателство, отхвърляне, изоставяне в зависимост от травмата, която си носи от детството си, но причината човек да изневеря е, че иска да удовлетвори някоя своя потребност, за която не е поел отговорност да сподели на партньора си. Например човек с водна Венера не е споделил на човека до себе си, че му липсва емоционално сливане при интимен контакт. Той е мълчал и е очаквал партньорът му сам да се сети. Случайно един ден среща свой стар приятел, с когото водят дълбок, интимен разговор, който никога досега не е водил с партньора си, нещо му трепва отвътре и нещата се случват. 

Да се върнем на въздушните Венери. При тях рядко може да се очаква лично отношение, затова и на моменти може да изглеждат незаинтересовани. Иронията обаче е, че точно при въздуха всъщност има истинско взаимодействие. Венера упрявлява Везни, а Везни упрявляват седми дом – партньорския дом, домът на взаимоотношенията, Близнаци трети дом – домът на комуникацията, и Водолей единайсти – домът на приятелите и на големите групи. Така че истинското, чисто взаимодействие е при въздуха – без емоционални очаквания (вода), без его проекции (огън), без очаквания за стабилност и продължителност на взаимодействието(земя). Въздухът идва, общува си с теб и си тръгва, но проблемът при липсата на лично отношение е, че се губи преживяването от комуникацията. 

От Венера във въздушен знак може да се очаква разбиране, приемане, добра комуникация, изслушване, съответно това са и нещата, които те най-много ценят. Винаги ще ви изслушат с голям интерес. 

Друга слава, която се носи на въздушните Венера е, че трудно биха били моногамни (може би само Везни е направено изключение), но за мен това също не е напълно вярно. Ако те имат гореспоменатите ценности удовлетворени (най-вече да получават разбиране) те едва ли биха прибегнали към желание да са с други партньори. В крайна сметка ние искаме да си взаимодействаме с определени хора, за да удовлетворим определени нужди и ако удовлетворява нуждите си напълно с партньора, с когото сме, то няма да и да се прибягва към други връзки. Ако хората с въздушна Венера имат свободата да общуват с приятелите си често, то нуждата им от комуникация и разнообразие ще бъде удовлетворена и чрез тези контакти извън партньорството. 

Ако човек с въздушна Венера би изневерил или би бил в полигамна връзка, то е защото се страхува да си взаимодейства и да се допълни от другите стихии. При тези хора може да се появи страха, че ако приемат от огъня, земята и въздуха, то ще загубят обективността и разума си. Но все пак сме хора и сме дошли тук освен да анализираме, да преживяваме (огън), да чувстваме (вода) и да изграждаме (земя). Без тези допълвания преживяването ни на Земята не би било пълно. 

За тях красивите хора са shape-shifters – тези, които ги карат постоянно да поддържат любопитството си живо. 

Обличат се различно всеки ден!

Носят със себе си лекота, но рядко жизненост, мекота и стабилност. 

Венера в земни знаци 

За мен това е може би най-устойчивата Венера и тази Венера, която си е най-намясто.  Защо? Те много ценят стабилността, устойчивостта, лоялността и заземеността. Тоест реално казано, ако са избрали да са с вас те го намират за практично и полезно, което показва, че те биха давали много във взаимоотношенията си, биха показвали грижа, отношение и любов, но без излишно привързване и идеализиране. Може да се очаква, че когато си с човек със земна венера чисто материално си по-спокоен – те винаги ще се погрижат за прехраната вкъщи, защото искат да са полезни за общото благо – все пак така за тях така е редно. Хората със земна Венера обаче не са особено емоционално инвестирани, все пак емоциите не са много практични и им пречат на задълженията и работата. Затова и може да действат “дразнещо” на човек с водна Венера, които от своя страна се учат, че емоциите им имат нужда да бъдат стабилизирани (земя), погледнати обективно (въздух) и изразени (огън) иначе се задържат в тялото и причиняват болести. 

Проблемът на хората с Венера в земен знак е, че понякога дори да не се чувстват добре с човека, с когото са, остават само заради дълга, заради правилото и защото “така му е реда”. Понякога ще останат заради инатлък. При тях ще чуете често “трябва”, “длъжен съм”, “така е редно”. Заради емоциите, които имат склонност да задържат, заради избягването им чрез работа, те се сковават, не си казват нуждите, забравят дори че имат техни си собствени нужди и гледат само да угаждат на другия. За тях всичко трябва да бъде полезно и практично и ако определено състояние в момента не го смятат за практично, то биха се правили, че не съществува. Колкото повече обаче си затварят очите за нуждите и чувствата си, толкова по-зле става и за психиката им и за тялото им. Проблемът на това, че задържат и не си казват нуждите е, че всъщност така не са адекватни партньори. Защо? Защото тези неудовлетворени емоции и нужди се насъбират, насъбират, насъбират и насъбират по 100х, тогава не изригнат като буреносен облак, при което острешният човек гледа изненадано – откъде пък дойде това сега?! Тъй като земната Венера е мълчала, мълчала и търпяла и не си е казала навреме. Затова хората с Венера в земен знак, за да бъдат адекватни партньори, е нужно ежедневно да осъзнават нуждите си, да ги споделят и да ги удовлетворяват по какъвто начин могат. (Когато се появи нужда има няколко варианта – да я удовлетворим сами, да помолим партньора, ако той няма възможност – на приятел) 

Те ще показват любовта си като ви купуват подаръци, помагат ви с различни неща, правят жестове за вас, водят ви на ресторант, защото искат да се чувствате комфортно и уютно, което те самите ценят.

За тях красотата се изразява в това в простотата и чистотата. Обличат се в дрехи, които им вършат работа и са подходящи за ежедневието им и които не са много ярки и биещи се на очи. 

Голям дар на земните Венери е, че те виждат нещата много просто. Водните Венери може да търсят постоянно емоционално удовлетворение, въздушните – разнообразие, огнените – преживявания и все да не им стигат, а на земната Венера им дай хубава жена, с която да иска да създаде семейство и нищо друго не му трябва – няма да мрънка, няма да се оплаква – има си жена, с която да продължи рода и това му стига! 

Интересно според мен наблюдение е, че земните Венери живеят най-близко до природните принципи. Секса и взаимоотношенията са за продължаване на рода и популацията и каквито и други модерни психологични теории да разискваме това си е факт! Затова и ценят дългосрочните, стабилни връзки, за тях е важно да се запазят структурите и устоите. 

Земните Венери носят със себе си много стабилност, но рядко лекота, жизненост и мекота.

Вашият коментар