You are currently viewing Моята истина за пандемията

Моята истина за пандемията

Живеем в объркан свят. Световната пандемия не е предизвикателство само за здравето ни, а също и за мислите, принципите и ценностите ни. Светът се раздели: за или против ваксините, за или против карантинирането, за или против протестите. Къде е истината обаче? Това е хубав въпрос, но истината се променя според разбиранията на всеки човек. Затова нека ви споделя моята истина, а дали тя ще стане ваша зависи от собствения ви избор.

Тъй като социалните мрежи са изработени така, че ако се интересувате от дадена тема, те ви затрупват все повече и повече с доказваща правото ви информация за нея, не мога да кажа дали мнението ми е универсалната истина. Все пак всеки от нас носи различни проблеми, житейски опит и разбирания за света. Нека обаче ви споделя защо избрах да не живея в страха, да изградя критично мислене спрямо ситуацията и да съм щастливa въпреки настоящата световна пандемия.

В света съществуват 7 основни страха: страх от бедност, страх от критика, страх от болести, страх от загуба на нечия любов, страх от старост, страх от смърт.(„Мисли и забогатявай” – Наполеон Хил). Ето, че преживяхме година, която засили едни от най-срещаните страхове: от болест и от смърт. Това, което някои хора не знаеха, не разбраха или за което не се информираха е, че както един от любимите ми автори Наполеон Хил казва в своята книга „Мисли и забогатявай”: „Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване.” Тоест ние може да преодолеем страха си, като контролираме ума си, което естествено не се случва от днес за утре, а се получава чрез практика и упоритост. Какво пише още Наполеон Хил: „Както всички знаят, лекарите боледуват по-рядко от другите хора, тъй като НЕ СЕ БОЯТ ОТ БОЛЕСТИТЕ. Те без страх общуват всеки ден със стотици хора, страдащи от заразни болести като дребната шарка например, без да се заразяват. Техният имунитет срещу болестта се състои до голяма степен – а вероятно и изцяло – от непоколебимото им безстрашие.” Какво може да разберем от това? Страхувайки се от това, от което се страхуваме, ние привличаме това, от което се страхуваме, а преодолявайки това, от което се страхуваме, ние го отдалечаваме от нас. Как се случва това? Продължавам с цитирането от „Мисли и забогатявай”: „Мисловните импулси са улавят от етера съвсем случайно и могат да определят финансовата, професионалната или социалната ни съдба също толкова еднозначно, колкото и мисловните импулси, които ние само създаваме напълно целенасочено (…)Човешките същества имат способността да контролират изцяло собствените си умове, както и да отварят тези умове за мисловните импулси на други мозъци или да ги затварят плътно и да пропускат само онези мисли, които решат. Природата ни е дарила с абсолютен контрол върху едно-единствено нещо: върху нашите мисли. ”

Преди да ме залеете с критика, че това не е „доказан факт” нека се опитам да ви обясня нещо и да ви задам няколко въпроса. Живеем на планетата Земя, която е само една малка точка от безкрайната Вселена. Учените са направили през годините много полезни открития, но и на много въпроси не са успели да отговорят, най-популярните, от които „Защо все тук?” и „Къде отиваме?”. Представете си сега мащаба на града, в който живеете, след това на държавата, след това на континента, след това на цялата Земя и накрая на цялата Вселена. Наистина ли си мислите, че някои от феномените в това огромно пространство могат да се обяснят от шепа учени? По-вероятно не. Разбира се, че науката винаги ще бъде много важна част в нашия живот и е допринесла по безброй начини, но понякога тя пренебрегва и други важни аспекти и това е, че не всичко е изтъкано от логика. Затова е важно човек да се интересува от различни източници, да чете разнообразна литература и да развива критично мислене.

Наполеон Хил открива „тайната” за силата на мисълта още през 1937г., което се оказва, че не е никаква тайна, а използвана практика от най-успешните хора в света, от които Хенри Форд, Махатма Ганди, Едуин Барнс и още много други примери, на които ще попаднете, ако решите да прочетете книгата. След като хора успели да преодолеят страховете си и станали световно успешни, то в какво има да се съмняваме? Ако сте поне малко се убедихте, че можете да вярвате на книгата нека продължа по-нататък.     

В книгата си „Подсъзнанието може всичко” Джон Кехоу също споменава нещо интересно, потвърждаващо казаното от Наполеон Хил: „Д-р Кенет Пелетие от Медицинския колеж на „Станфорд” посочва, че тялото не прави разлика между истинска или въображаема заплаха. Нашите тревоги и негативни очаквания се превръщат във физическо заболяване, защото тялото се чувства застрашено дори заплахата да е въображаема. С други думи, хората, които се страхуват от болести са много по-застрашени от тях, защото тялото им страда от собствения им страх.” Тогава,  след като привличаме страховете си, страхувайки се, изниква въпроса: Защо обявиха масова пандемия, която накара хората да се страхуват повече? Защо използваха страха, под надслова „Пазете близките”, а ние всъщност ги заразявахме, страхувайки се? Защо не ни обясниха как да се справим с това предизвикателство, а ни казаха „Скрийте се вкъщи” или да ви го преведа с мои думи „Бягайте от отговорност”, макар те да ви казаха обратното – че страхувайки се, затваряйки се, си полезен на другите. И досега не е установено дали тези, които си седяха вкъщи постоянно бяха по-малко заразените, от тези, които прекараха лятото на почивка например. 

След като има толкова лекари специалисти в света защо не ни обясниха как да се грижим за имунната си система, за менталното и физическото ни здраве? Хората повярваха на обявените решения, макар никой да не представи проучване дали тези мерки бяха и дали все още са ефективни, макар никой да не видя трайни резултати. В момента хората са готови и да се ваксинират, макар никой да не обясни откъде идва тази ваксина и как е изработена. Искаме да вярваме на доказани, проучени данни, но масовата медия не ни показа доказани и проучени данни.

След като установихме, че мислите ни имат най-големият контрол над нас, че те могат да градят нашата реалност, такава каквото си я представяме („Състоянията на ума подлежат на контроли насочване.” – Наполеон Хил), че страховете са просто състояние на ума, а не реалност, то може да направим следното заключение: медиите могат да обявят една обикновена настинка като смъртоносна заплаха и убеждавайки ни, заливайки ни чрез новини с тази информация, ние наистина да повярваме, че една настинка може да е смъртоносна. Вярвайки в това, тази лъжа може да се превърне в истина, защото сме насочили мозъка си съзнателно или не към тази „истина”. „Реалността е променлива. Нищо не е фиксирано(..) Вие започвате да променяте тази реалност в деня, в минутата, в която спрете да реагирате на тази реалност. (..)Това, което се случва във вашето подсъзнание е в непосредствена връзка с онова, което ви се случва в живота.”(„Подсъзнанието може всичко”) Вярвайки, че съществува световна пандемия, тя става реалност, променяйки нагласата си относно вируса, вие променяте и реалността относно това колко опасен е той.  

Сигурно ще се запитате: Но след като близките ми и аз сме застрашени, как да останем спокойни, как да не мислим негативно за бъдещето си здраве? Четете, информирайте се, извън това, което ще ви кажат масовите медии. Четете книги, литература, взимайте примери. Четете книги за здравословно хранене, грижете се за менталното си и физическо здраве. Бъдете критични и отворени, развивайте се и се променяйте. След като откриете повече информация ще разберете, че нищо не е толкова страшно колкото изглежда. Ще отворите съзнанието си повече, ще развиете силна имунна система и вируса ще има възможността да изчезне за отрицателно време. За да се справим реално с пандемията, трябва да положим усилия, не можем да очакваме, че седейки вкъщи е решението, при положение, че проблема е много по-дълбок от това с кого си или не сме имали контакт днес.

Преди да приключа бих ви дала съвет – пазете се, както е модерно да се казва сега. Но по-скоро ви напомням да се пазите от страховете си. Не ставайте жертва, бъдете смели. Вие и целият свят ще бъдете благодарни след това.

За край на статията ви оставям и преразказа на една истинска история, която може да прочетете в книгата „Отвори сърцето си” от Аджан Брам, който е англичанин, завършил теоретична физика в Кеймбридж, но на 23г. решава да стане будистки монах в Тайланд.

„Ако вината означава да гледаме тухлената стена на миналото си и да виждаме само двете лоши тухли, които сме поставили на криво, то страхът означава да се взрем в стената на бъдещето виждайки само онова, което може да се обърка. Когато сме заслепени от страха, просто не можем да видим останалата част от стената, където всичко би могло да е наред. Ето защо страхът се преодолява, когато видим цялата стена.(…)” Авторът разказва една история за Сингапур, където той трябвало да изнесе публични беседи в голяма зала, побираща 2500 души, точно когато е избухнала кризата с ТОРС (тежък респираторен синдром) в страната. Цялата страна е била поставена под карантина, затова са попитали монаха дали да отложат и неговото голямо събитие. Напук на всички очаквания той решил да го проведе, след като заявил: „3 999 901 сингапурци нямат ТОРС! Да действаме!”. В рамките на 4 публични беседи, посетени от около 8000 души, хората се научили да се противопоставят на страха, тръгнали си удовлетворени със засилена имунна система, смеели се на историите на монаха с глас, като по този начин тренирали белите си дробове и укрепили респираторната си система. Нито един от тях не прихванал ТОРС.

Автор и редакция: Ася Стефанова

Въпрос на избор с Ася