You are currently viewing Книгите, които промениха живота ми

Книгите, които промениха живота ми

Книгите са безценно богатство за нашия свят. Те ни помагат за миг да избягаме от настоящия момент, а когато имаме нужда от подкрепа, препоръка, ново знание или съвет, могат да ни предоставят нужната информация. Книгите винаги са играели важна част и в моя живот. Години наред четях само художествена литература, която ми помагаше да откривам други светове. След това се заинтересувах от поезия, а сега чета най-вече литература за личностно развитие. В следващите редове искам да ви представя книгите, които промениха представите, които си бях създала за света преди това и ми помогнаха да подобря качеството си на живот. Написани са по хронологичен ред на четене, защото мисля, че не случайно избрах да ги прочета в такава подредба. Ако не бях започнала с първата, която назовавам в списъка, вероятно нямаше да мога да разбера добре смисъла на последната. При вас реда на четене може да е различен. Но най-важното е да възприемете посланието на книгите.

  1. „5 стъпки към по-добър живот” – Васил Райчев и Георги А. Димитров

На тази книга попаднах съвсем случайно, след като прочетох интервю с авторите ѝ в дигиталното списание We Matter. Докато четях интервюто, се впечатлих как тези млади момчета са успели да постигнат големи успехи и да изградят хармонично мислене. След като прочетох и няколко положителна ревюта за книгата, определено реших да си я поръчам.

Книгата даде старт на силния ми ентусиазъм да преследвам целите си. Тя ми помогна да помисля по-добре кои са основните неща, на които трябва да обърна внимание, ако искам да бъда успешен човек. Написана е на много достъпен език, подходяща е за всеки готов да тръгне по пътя на успеха. Това беше първата книга за себеразвитие, която наистина ми хареса. Тя ме насочи към следващите книги за личностно развитие, за които ще разберете сега.

  1. „Мисли и забогатявай” – Наполеон Хил

Срещах тази книга много често в книжарниците, но не си я взимах, защото смятах, че не съм готова да я прочета или че не е подходяща за мен. Книгата създава впечатлението,  че дава информация само за това как да изкараме пари, но всъщност  посланието в нея е много повече от това. Тя разкрива метод, който не просто представя един добър начин да печелим доходи, но и как да достигнем целите, които си поставяме, да развием способностите на ума си и да живеем удовлетворяващ живот. Благодарение на нея започнах да мисля мащабно и да вярвам, че каквато и цел да си поставя, мога да я постигна. Освен това осъзнах, че възможностите във Вселената са безкрайни и че имам потенциала да ги използвам. Книгата ми помогна наистина да повярвам в себе си, за което съм благодарна.

  1. „Подсъзнанието може всичко” – Джон Кехоу

След като успях да повярвам в себе си с помощта на „Мисли и забогатявай”, „Подсъзнанието може всичко” ми помогна да разбера как да използвам ума си правилно. Осъзнах, че ума е изключително полезно средство, а само ние поставяме ограниченията на способностите му. Книгата разшири знанията ми относно това как мога да контролирам мислите си и как съзнанието ми може да изгради реалността, за която мечтая. Според мен тя е полезна и за справянето със страха заради пандемичната ситуация в момента. Препоръчвам я с две ръце.

  1. „Прочети, когато” – Изабел

Изабел винаги е била момиче, което много ме е вдъхновявала с това, с което се занимава. В най-трудните ми моменти, гледайки видеата ѝ или четейки някоя нейна книга, ме е накарала да се почувствам по-добре. Отново в един труден период за мен, в който бях загубила удоволствие от живота, съвсем инстинктивно, следвайки някакъв импулс вътре в мен, реших да си купя новата книга на Изабел. Още в следобеда, когато започнах да я чета, усетих загубилото се чувство в сърцето си отново, защото чрез книгата се почувствах разбрана, чута и подкрепена, въпреки че Изабел дори не ме познава. Само чрез прочита на няколко глави се усетих жива отново. Изабел успява да вдъхнови с личен пример, което е най-ценното. Въпреки всички притеснения и страхове, които има, тя продължава да прави това, което обича и да живее живот, който ѝ носи щастие. Благодарна съм на Изабел за тази книга, тя малко или много ме спаси.

  1. „Нова земя” – Екхарт Толе

Това е книгата, която разби всичките ми представи за света. Помогна ми да разбера къде се намира истината, да открия връзката си с Битието, да потърся истинското си „аз” и да намеря покоя вътре в мен самата. Тя даде началото на една цяла нова глава от живота ми. Почувствах се много по-силна, усетих спокойствие, което не бях усещала досега и почувствах любов и позитивни емоции. Книгата може да е трудна за разбиране за някои хора, затова човек трябва да се почувства готов да я прочете и най-вече да се почувства готов да промени някои грешни убеждения за реалността, в която живее, за да може да вникне в смисъла ѝ. Освен това бих казала, че ако първо не бях прочела книгите, споменати по-нагоре, едва ли щях да разбера напълно тази на Екхарт Толе. Препоръчвам да я прочетете, когато го усетите за правилно.   

Надявам се тези книга да ви бъдат полезни. Не спирайте да четете, защото книгите разширяват кръгозора ни, помагат ни да мислим критично и да изграждаме обективно мнение за себе си. Ако и вие имате книга, която ви е помогнала, споделете я, може да е животоспасяваща за някой друг.  

Текст – Ася Стефанова

Редакция – Ася Стефанова и Цветелина Михайлова

Вашият коментар