You are currently viewing Какво означава манипулацията?

Какво означава манипулацията?

Според Уикипедия психологическата манипулация е вид социално влияние, което цели промяна на възприятието или поведението на другите чрез тайни, нечестни тактики. Такива методи често са експлоататорски, насилнически (ако не физически, то психически), нечестни и измамни.

И макар че наистина е възможно някои хора да упражняват умишлено и целенасочено техники за манипулация, за да осъществят по заобиколен начин определени цели, сега ще дам и един друг поглед върху тази тема.

Всеки един от нас е възможно да упражнява несъзнателно манипулация, когато не слуша и удовлетворя своите нужди. Тъй като нашите нужди имат необходимостта да бъдат задоволени, ние може да опитваме да постигнем това по заобиколен начин, ако се страхуваме да ги изразим директно.

Нека дам пример. Мария може да е влюбена в своя приятел Стоян. Тя се страхува да сподели чувствата си, за да не бъде отхвърлена или наранена, затова ги потиска. Макар да се убеждава, че така е правилно и тя не иска да ги изявява, тя може несъзнателно да прави манипулативни техники, с които да спечели Стоян. Например – залива го с лбов, помощ и внимание. Реално нито един жест от тези не е искрен, тя несъзнателно очаква, че ако тя постоянно се грижи за него и неговите чувства, той може да откликне на чувствата и и така да го спечели. Когато тежестта на тайната и натежи, тя може да започне на плаче, но когато той я попита дали всичко е наред, тя ще изреди всички друго проблеми, които има, но и не същественият, който я кара да се чувства зле – в този случай – неизразените чувства. Може да започне и да се оплаква така че да спечели вниманието му. Всичко това може да е замаскирано под претекста, че тя се грижи за него, само защото и е приятел, или че не е необходимо да му казва истината, те така са си добре!

Тази обаче неизразена емоция тежи и създава напрежение във взаимоотношенията между двамата. Така че за да може един човек да не употребява манипулация, е нужно, той да изразява и заявява своята истина – която включва да отстоява своите ценности, своите чувства, емоции и граници. Когато те не са заявени се стига до лъжи и манипулации. Всеки един от нас има нужда да обича и заяви себе си. Една нужда няма как да изчезне, ако просто я игнорираме. За да сме здрави е от съшествена необходимост да заявяваме себе си и своята истина – по този начин можем да имаме и здрави взаимоотношения.

Вашият коментар