You are currently viewing Какво научих от героите от сериала „Приятели“?

Какво научих от героите от сериала „Приятели“?

Обожавам да гледам сериали и филми, но не просто за да „убивам“ време, а защото си намирам определена поука от всеки изгледан . Добре познатото шоу „Приятели“ е едно от любимите ми. Всеки път, когато го гледам, научавам нещо ценно. Затова реших накратко да обобщя какво съм успяла да науча от всеки герой от „Приятели“, но и какво те са ми показали като „негативни“ черти, които не искам да следвам в живота си.

Общо взето „Приятели“ според мен олицетворява по какъв начин реално трябва да изглеждат едни приятелки отношения. Разбира се, че отношенията им не бяха перфектни, но се открояваха няколко основни неща, които според мен винаги стоят в основата на едно дългогодишно приятелство – разбиране, приемане и комуникиране на чувствата. Много често виждахме представени различни конфликтни ситуации между тях, но въпреки бурно изразените емоции, те успяваха да намерят решение и да достигнат до разбирателство, защото в крайна сметка зад всеки гняв се крие тъга и болка, които когато се споделят, стават много по-лека за носене.

А ето какво научих от всеки от 6-мата приятели:

Фийби – как да си поставяш здравословни граници; как да казваш „не“ без вина („I wish I could, but I don’t want to“); как да бъдеш себе си, без да се притесняваш какво мислят другите (напр. тичането с Рейчъл ); как можеш да бъдеш „странен“, но въпреки това обичан (приятелите ѝ купуват всичките изсъхнали коледни елхи вместо да я критикуват, че е „луда“); как да отстояваш мислите, желанията и чувствата си дори хората да не ги разбират; как да не оставяш трудното минало да определя сегашния ти живот; как ефективно да изразяваш вижданията и чувствата си; как да уважаваш себе си.

Чандлър – как можеш да се справиш с всичките си страхове, които имаш около любовта и обвързването (никой не вярваше, че той ще се ожени, а той пръв от приятелите създава най-нетоксичната възможна връзка); как можеш да се промениш успешно в положителна посока; как преодоляването на най-големите ни страхове всъщност е възможно; как можеш да не позволиш егото ти да развали връзката ти (вместо да се доказва, че е прав, успява винаги да намери компромисно решение за конфликтите им с Моника); как да накараш човека срещу теб да се чувства специален; как да не осъждаш чуждите чувства. (успява да успокои състезателния дух на Моника и перфекционизма ѝ)

Рос – колко е важно да работиш нещо, което обичаш (от малък обича динозаври, след това се занимава с палеонтология и говори постоянно за това); как да бъдеш добър приятел и брат; как да гледаш реалистично на нещата, когато е необходимо (когато казва на Фийби, че трябва да върне котката, която тя мислеше за нейната майка); как да помагаш на хората, които обичаш (щеше са отиде на бала, за да не е сама Рейчъл, пропусна кариерна възможност, за да заведе Рейчъл в болница)

Рейчъл – как да се измъкнеш от очакванията на родителите си; как да не позволиш някой друг да контролира живота ти; как да бъдеш смел и да не се отказваш; как можеш да израснеш като човек в положителна посока. (тя от „глезла“ се превърна в самостоятелна жена)

Джоуи – как да живееш безгрижно и да се наслаждаваш на всяко приятно нещо в живота; как не е нужно да имаме големи цели и амбиции, за да сме щастливи; колко голяма роля играе самочувствието в живота ни.

Моника – как да отстояваш изборите си, въпреки че може да не бъдат приети от другите хора (първо излиза с Ричард, който е по-голям от нея, после с Чандлър, който е „шут“); как може да се справиш с емоционалното хранене; как да даваш конструктивни съвети на приятелите си и да им помагаш по разумен начин (отказва да има връзка с Пийт, след като той не искаше да се спре да се състезава; опитва да спре Рейчъл от това да говори с Рос за чувствата си в неподходящ момент)

И какво си взех като поука от всеки да НЕ правя в собствения си живот:

Фийби – да не лъжа и да не се правя на приятно разсеяна

Чандлър – да не оставям травмите от детството ми да определят настоящия ми живот и да вярвам повече в преценката си и в себе си като цяло.

Рос – да не позволявам егото ми да се проявява като пречка във взаимоотношенията ми.

Рейчъл – да не позволявам да правя неща само за да се харесам на някого.

Джоуи – да не позволявам да се превръщам в човек, който не се поставя на чуждото място и се държи неуважително най-вече със срещуположния пол.

Моника – да не позволявам да изпадам в капана на „перфектността“.

Ако и вие имате някакви други впечатления от сериала, ще се радвам да дискутираме.

Автор и редакция: Ася Стефанова