You are currently viewing Интуитивното хранене и теглото

Интуитивното хранене и теглото

Напоследък доста се появи в социалните мрежи движението за body positivity, което нашумя с посланието си, че всяко тяло е красиво такова, каквото е независимо дали е по-пълно или по-слабо. Много голяма част от обществото възприема идеята обаче като лансиране на нездравословен начин на живот и макар да е възможно да има хора, които просто не се грижат за тялото си,но пропагандират любов към него, все пак мисля, че голям процент от нашето общество е живяло твърде дълго време в една лъжа, създадена от диетичната индустрия. До толкова голяма степен сме убедени, че само един тип тяло и за жените, и за мъжете не само е красиво, но и здравословно, че всеки дори частично извън този идеал не е „във форма“. Сега ще си поговорим защо това не е така и откъде идва широката заблуда.

  1. Индексът на телесна маса, който представлява отношението на телесната маса към човешкия ръст на квадрат и се измерва в килограм на квадратен метър, изработен от белгиеца Кетеле през 1869 е нереалистичен. На първо място, моделите, които виждаме по подиумите и на които се възхищаваме за фигурата им, са обикновено с „дефицит на телесна маса“. Освен този този индекс не отчита няколко много важни точ          ки – мускулите са по-тежки от мастната тъкан, а костите на всеки човек имат различна плътност; не отделя внимание на ръста – по-високите хора имат по-високо ИТМ, а по-ниските по-малък дори да са по-пълнички и не отчита динамиката в човешкия ръст с течение на годините.  Освен това ИТМ не определя дали човек е здрав или не – един човек с ИТМ 25 например може да яде само банички, пици и газирано, а друг да е определен с „наднормено“ тегло, но да се движи всеки ден и се храни предимно растително.
  2. Истината е, че размерите и теглото на човешкото тяло са генетично кодирани и представляват относително постоянна величина – нарича се сет-пойнт  – границата, към която теглото се връща след каквито и да е било физиологични сътресения – бременност, раждане, диети, интензивни психически и физически натоварвания. Невъзможно и нереалистично е да опитваш да промениш конструкцията и сет-пойнта си.
  3. Природата ни е създала различни и сет-пойнта на всеки човек е различен. Може един човек да е генетично предразположен към пълнота, може дори да е много пълен, но да е подвижен, гъвкав и здрав. Сами сте виждали със сигурност привидно слаби момичета да се хранят изключително нездравословно, а по-пълнички да имат много здравословен начин на живот и да се питат постоянно тогава защо не отслабват. В такъв случай диетичната индустрия ще каже, че не си открил правилната диета или режим, но истината е, че просто тялото е генетично предразположено към определена структура.
  4. Съответно това, което е най-здравословно да направим за тялото си е да го обичаме такова, каквото е. Когато го приемаме и обичаме и имаме връзка със себе си вследствие на това, се чувстваме много по-жизнени, удовлетворени и здрави. Онази нова диета няма да ви накара да се чувствате по-добре в кожата си или ако го направи ефектът би бил временен. А когато обичаме себе си това се вижда от нас – ставаме по-магнетични, по-уверени, по-заредени и хората около нас го усещат.
  5. За да сме здрави това, което се изисква е да слушаме тялото си и да го разбираме. Да не използваме храната като терапевт, да се научим как да не преяждаме редовно, да разбираме сигналите на тялото и да имаме доверие в себе си. По този начин по естествен път влизаме в нормалните за нас килограми, започваме да се чувстваме по-жизнени и здрави и се радваме на себе си и на живота.

Вашият коментар