You are currently viewing Гласът на егото vs Гласът на интуицията при храненето

Гласът на егото vs Гласът на интуицията при храненето

За да се научим да различаваме различните видове глад е важно да обърнем внимание на разликата в гласа на емоциите, гласа на ума, гласа на егото и гласа на интуицията. 

Глас на емоциите: „Толкова ми е тъжно днес, нищо не върви, чувствам се отхвърлен и никой не ме разбира, ще си взема един шоколад, ще седна пред телевизора, за да гледам любимия си филм – това е единствената ми утеха.“ – макар понякога наистина да имаме нужда да поседнем пред телевизора с шоколад или сладолед, когато това се използва за бягане от реалността и нашите проблеми, то така не намираме решение за тях в дългосрочен план!

„Трябва да звънна на моята приятелка да поговорим за скандала ни вчера, но ме е страх как ще реагира, може да не ми вдигне дори. Може сега да е заета, дали да я притеснявам? Ще хапна първо пък после ще го измисля.“ – това е пример, при който не ядеш когото си гладен, а за да се разсееш от действието, което е необходимо да направиш в конкретния момент. 

„Много ми е скучно, имам нужда нещо да дъвча, да имам снакс в устата.“ – толкова ме е страх да седна с емоциите си, че предпочитам да ям, да дъвча или да правя нещо, за да не се налага да чувствам. 

Глас на ума: „Всички от офиса се хранят в столовата долу, не трябва да се чупя, а да ям заедно с тях.“ – не съм гладен, не ми харесва храната на това място, но умът ми казва, че е изпусна нещо, ако не ям с колегите.

„Семейството ми винаги вечеряме заедно в определен час и всеки трябва да си изяжда докрай чинията.“ – излишно наложено правило водещо до игнориране на глада ни и преяждане. 

„Ако искам да отслабна трябва да правя всеки ден по 1 час кардио.“ – отново ограничаващо убеждение от ума.

„Изглеждам смешно, когото ям, затова никога няма да ям навън!“

Думичките „трябва“, „никога“, „винаги“ също идват от егото и ума. Егото обикновено се проявява чрез ума. То си мисли, че неговата роля е да ни защити, но много често заради това ни задържа в стари модели на поведение, които вече ни пречат и не ни помагат да израстнем. Повече за какво представлява то и как ни пречи препоръчвам книгите на Екхарт Толе и Лиз Бурбо.

Интуицията – появява се през първите 10 секунди; силно вътрешно усещане, което не е обвързано с мисли или емоции; нелогична, при нея няма правила и норми, насочва ни към това, което е правилно за нас в конкретния момент; свързваме се с нея, когато сме тук и сега в настоящия момент; възможно е да се притъпява, ако прекаляваме със субстанции, или също прекалено гледане на телезивия, прекалена музика, скролване; засилва се колкото повече ѝ се доверяваме.

Относно храната – насочва ни към храната, от която имаме нужда в момента, така че тялото да се чувства сито и удовлетворено, обикновено след това наистина се чувстваме наядени и свежи, не ни е тежко или напрегнато. 

Вашият коментар