You are currently viewing „Гладът – приятел и лекарство“ от Лидия Ковачева – ревю

„Гладът – приятел и лекарство“ от Лидия Ковачева – ревю

Книгата на Лидия Ковачева – „Гладът – приятел и лекарство“се появи в много удобен момент в моя живот – когато се чувствах изгубена, депресирана и изнервена, а в същото време и по средата на пандемия. Тя с години седеше на рафта вкъщи, но никога не посягах да я прочета, защото си мислех, че не съдържа информация, която да ми бъде полезна. Разбрах колко съм грешила, след като един ден, в който бях изгубила силата си да правя каквото и да е било, просто взех книгата и започнах да чета. От началото до края останах с отворена уста. Винаги съм се интересувала от здравословното хранене, но никога това, което бяха чела не беше обяснено в подобна дълбочина. Получих много ценни знания, за които никой друг не ми беше предоставил информация досега.

Винаги съм знаела, че въздържането от храна е полезен процес, който изхвърля токсините от тялото. Благодарение на книгата разбрах, че лечебният глад не прави само това – той може и да излекува сериозни болести. На самата Лидия Ковачева ѝ казват, че и остават няколко месеца живот след като имала туберкулозно огнище в единия си бял дроб, последвано от двустранна белодробна туберкулоза, цироза на черния дроб и тежка депресия (Уикипедия), но тя не се е предава, а чрез глада преборва болестта и живее още години. В книгата си тя дава примера за още подобни невероятни случаи на хора, които са излекували „неизлечими“ болести благодарение на глада. Повече за тях може да разберете, ако си закупите книгата. 

Книгата ми помогна да осъзная на дълбоко ниво много ценни неща за живота. Първото е, че промяната във всеки един аспект от живота е трудна, но носи сами прекрасни резултати. Самият пример с Лидия Ковачева е доказващ твърдението ми – колкото и трудно да е бил процеса на лечебния глад, тя не се е предала, справила се е и накрая е спасила собствения си живот. Във всяка една област от живота ни важи правилото, че без да се изправим пред страховете ни, без да минем през „ада“ няма как да достигнем Рая. Много често до мечтания ни здрав живот ни дели просто едно решение и това е, колкото и да е трудно, да вземем съдбата си в ръце. 

Друг важен аспект е нуждата да се информираме от различни източници, да изградим критично мислене, за да не вярваме сляпо на това, което ни казват лекарите. За едни яденето на повече месо може и да помогне да преодолеят болестта, но за други е много по-важно да опитат режима на лечебното гладуване. За всеки пациент е важно да има индивидуален план на лечение, а не да са дават еднакви хапчета на всеки. Според мен е добре винаги да се взимат в предвид и психологическите причини за една болест. Да се лекува само с хапчета и остарели методи отдавна е отживелица. Важно е да сме отворени и към алтернативни методи, както този на Лидия Ковачева, за да поддържаме едно много добро здраве. 

Както тялото ни, така и храносмилателната ни система има нужда от почивка, за която рядко се замисляме. Но не всеки лекар ще ни каже това, защото не всеки желае да се информира по-широко. А храната е една основна съставка важна за цялостното ни състояние. Дори да си специализиран гинеколог например пак е необходимо да се обърне внимание на консумираната храна. В книгата може да получите и повече информация за нейните ефекти върху здравето.

Според мен е много важно човек да е отворен към всякакви видове алтернативна медицина. Лидия Ковачева е един от феномените в тази сфера, но има и още много положителни примери. Освен това е добре не винаги да се доверяваме сляпо на авторитети. Ние сами по себе си имаме достатъчно сила да се справим с всяка трудност, която се появява стига да се предаваме, да се информиране и да слушаме себе си, включително нуждите на телата ни. 

Нека не забравяме и че „няма нищо непоправимо в този живот“. Няма неизлечима болест, няма проблем без решения или лабиринт без изход. Винаги има начин, въпросът е да го намерим. 

Текст – Ася Стефанова

Редакция – Ася Стефанова и Цветелина Михайлова

Вашият коментар