You are currently viewing Филми за веганството

Филми за веганството

Да преминем към веган начин на живот е трудно, след като не ни се предоставя достатъчно адекватна информацията относно животновъдната индустрия и последиците от животинските продукти върху здравето ни. Затова искам да ви препоръчам няколко документални филма за веган начина на живот, които тотално оповергаха някои мои убеждения за животинските продукти. Доста хора, хранещи се растително, са ми споделяли, че точно тези филми са ги накарали да променят начина си на живот.

“Once you see it you can unseen it.”

  1. What the health

Това е документален филм съсредоточен най-вече върху ефекта от консумирането на животински продукти върху тялото, като разкрива основни лъжи относно „полезността” на тези продукти и поставя под въпрос практиките на водещи здравни организации. Директор на филма е Кип Андерсън, който е лекуващ се хипохондрик. През целия си живот той се старае да живее здравословно, за да предотврати появата на смъртоносни заболявания. Старае се да няма никакви вредни навици, но впоследствие осъзнава, че консумирането на животински продукти е един от тях.

Филмът е доста критикуван. Коментира се, че голяма част от информацията не е вярна, но независимо от това, филмът все пак доказва едно – намаляването на животинските продукти в нашето хранене води до превенцията на редица опасни заболявания, от които например рак и диабет. Филмът разби илюзиите, в които съм живяла досега и ми даде възможност да се приближа към истината, затова ако имате желание да се информирате и вие, го препоръчвам.

  1. The Game Changers

За всеки, който не вярва, че можеш да бъдеш успешен атлет без да се храниш с животински продукти, този документален филм е за него. В него ще видите няколко примера и проучвания относно това, че можеш да си набавиш необходимия протеин за развиване на спортна фигура дори само от растителната храна. В филма участва Джеймс Уилкс, който търси начин да се възстанови възможно най-бързо след контузия и постепенно достига до информация за ефекта от животинските продукти върху тялото.

  1. Seaspiracy

Отново документален филм, но този път за рибната индустрия и цялото ѝ влияние върху околната среда, океана, хората и здравето. Той също критикува някои морски природозащитни организации, заради корупцията, която се среща дори и при тях. Този филм определено ми въздейства. Беше трудно да го изгледам заради разкритата жестокост върху морския свят, но това, че истината е трудна за приемане, не я прави по-малко истина. Така че го препоръчвам за всеки готов да си отвори очите за реалността.

  1. 101 reasons to go vegan

Това всъщност представлява презентация на Джеймс Вилдман, който по един много интересен и интерактивен начин успява да систематизира основните причини, поради които е полезно да преминем към веган начин на живот. Клипът лесно може да се открие в Youtube и е едно истинско удоволствие за гледане, защото информацията е представена по един лек и ненатрапчив начин.

Това са филмите, които съм изгледала аз. Ако искате идеи за още филми по тази тема, мога да ви насоча и към тези:

  • Cowspiracy
  • Earthlings
  • Vegucated
  • Dominion

https://www.facebook.com/opitai22.bg – Опитай 22 в момента имат предизвикателства за 22 дни да се храниш растително като всеки, който иска да участва, може да се включи и в общата Фейсбук група, в която се публикува много полезна информация.

Автор и редакция: Ася Стефанова