You are currently viewing 8 вида глад и как да ги различаваме

8 вида глад и как да ги различаваме

Вече навсякъде може да намерим информация за различни режими на хранене и трениране и как да „контролираме“ килограмите си, но много малко от нас всъщност са научени да си слушат глада. Затова в този пост ще ви запозная с 7-те вида глад.

  1. Глад на очите – виждаме прекрасно украсен сладкиш на витрината на любимата ни сладкарница и веднага ни се приисква да го хапнем. Това желание няма общо с физиологичния ни глад или потребност на организма, единствено и само с привличащия външен вид.
  2. Глад на устата – това означава да си вземем нещо за хапване, което да задоволи вкусовите ни рецептори.
  3. Емоционален глад – прибягваме до храни, когато изпитваме отрицателни емоции, с цел утеха.
  4. Глад на сърцето – прибягваме до определена храна, заради преживяване, което свързвам с нея и нейното консумиране ни напомня за това преживяване.
  5. Глад на носа – прибягваме до определена храна заради аромата, който тя нови. Самият аромат също може да го свързваме с определено преживяване.
  6. Глад на ума – глад, който се появява заради определени ограничения, които сме си наложили например в колко часа да ядем, къде и с кого.
  7. Клетъчен глад – усещане на глад, свързван с конкретен продукт, което няма връзка с емоциите и чувствата, а по-скоро тялото търси определено вещество, което му липсва от този продукт – Витамин Б12, магнезий или др.

Когато някой от гореизброените видове глад се появи, това само по себе си не е нещо негативно и лошо, но когато послушаме някой от тях е много по-вероятно да преядем, да се натъпчем и след това да ни стане тежко или да се чувстваме виновни.

  • Гладът на стомаха – гладът, който главно е хубаво да слушаме. Признаците при него са – свит стомах, спазми, нервност, усеща се под нивото на гърдите, появява се известно време след предишното хранене, усещане за празен стомах, къркорене, нетърпеливост. Гладът, който ни насочва към това, че организмът ни има нужда от енергия.

Източници: „Интуитивното хранене“ – Светлана Бронникова

Вашият коментар